VDI – Dead or Alive?

De wereld van de ICT-werkplek verandert snel. De technologie op het gebied van ‘server-based’ werkplekken wordt steeds volwassener en biedt oplossingen in meer situaties. Inmiddels is het mogelijk om multimedia, videoconferencing en 3D grafische toepassingen met een goede performance en gebruiksvriendelijkheid aan te bieden in een Virtuele Desktop Infrastructuur (VDI). Vrijwel onafhankelijk van het type apparaat en vanaf elke plaats kunnen gebruikers ‘hun’ werkplek benaderen. Gegevens staan veilig in het datacenter van de organisatie en ICT-beheer heeft volledige controle over de omgeving. De ICT-leveranciers spinnen garen bij deze ontwikkelingen: er is steeds meer dure server hardware en licenties nodig en het aantal ‘sessies’ per server wordt in de praktijk eerder lager dan hoger.

Maar laten we even teruggaan naar de vraag waarom we eigenlijk een VDI-omgeving willen. De traditionele desktop- of laptopomgeving is te lastig te beheren door veel applicaties en decentrale data. Medewerkers willen vanuit huis of andere locaties eenvoudig bij alle applicaties en gegevens kunnen.

Inmiddels verhuizen applicaties en gegevens in een gestaag tempo naar web- en cloudoplossingen. Web applicaties doen functioneel niet meer onder voor traditionele desktopapplicaties. Steeds meer organisaties kiezen voor een “web/cloud-tenzij” beleid. Hierdoor neemt het aantal applicaties op de werkplek af en daardoor ook de beheerproblematiek. Documenten worden minder vaak lokaal opgeslagen, omdat we inmiddels geleerd hebben dat we beter kunnen samenwerken als we ze centraal opslaan in onze Office365 omgeving.

We kijken ook anders aan tegen het beheer van werkplekken. Waarom zijn Apple PC’s zoveel eenvoudiger te beheren? Omdat we ze nauwelijks beheren: we laten ze meer default en geven de gebruikers meer vrijheid. Met de komst van Windows 10 is dit vereenvoudigde beheerregime ook goed mogelijk voor Windows werkplekken. In feite gaan we Windows 10 laptops en tablets beheren als ‘mobile devices’.

Voor het gebruik van de centrale VDI-omgeving is altijd een end-user apparaat nodig, dus rusten we onze (mobiele) medewerkers uit met een laptop of tablet. Met die laptop kunnen ze vervolgens eenvoudig ook alle web-/cloud applicaties gebruiken. Waarom dan nog een volledige desktop vanuit het datacenter/cloud aanbieden?

Het gebruik van VDI-oplossingen is vooral populair in Nederland. In de VS wordt veel meer gebruik gemaakt van applicatie publishing. Via applicatie publishing worden ‘legacy’ desktopapplicaties vanuit het eigen datacenter aanboden als een soort web applicaties. Via een applicatieportaal worden deze ‘legacy’ applicaties en web- en cloud applicaties aangeboden aan gebruikers. Zo kan iedereen alle applicaties gebruiken vanaf zijn of haar favoriete apparaat. Dit biedt vrijheid voor medewerkers en stelt de ICT-afdeling in staat om gefaseerd applicaties te migreren naar echte cloudoplossingen.

Is VDI dan dood? Nee, zeker niet! De bovengenoemde ontwikkeling naar minder desktopapplicaties, meer cloud applicaties en groei van gegevens in de cloud gaat niet even snel in alle bedrijfstakken. Veel grote organisaties hebben nog erg veel desktopapplicaties, die vaak onderling gekoppeld zijn. Bovendien zijn er veel scenario’s denkbaar waarbij het helemaal niet wenselijk is om de hele dag een laptop of tablet mee te slepen. Daarnaast zorgt een VDI (of SBC omgeving) er voor dat er geen bedrijfsdata op het end-point komt, wel zo veilig als je wilt voorkomen dat persoonsgegevens of andere kritische informatie op straat komt te liggen.

Bij de keuze voor de juiste werkplekstrategie is het belangrijk om niet alleen te focussen op het oplossen van de problemen van het verleden, maar vooral oplossing te realiseren waar medewerkers nu en in de toekomst beter mee ondersteund worden. Daarbij moeten we ons realiseren dat het werk verandert en dat de gewoontes van (jonge) medewerkers nu anders zijn dan 10 tot 15 jaar geleden. Een goede werkplekstrategie ondersteunt dit.

You may be interested

SLTN bezoekt Microsoft Inspire
Microsoft
0 shares573 views
Microsoft
0 shares573 views

SLTN bezoekt Microsoft Inspire

Albert Hooijer - jul 24, 2018

De Microsoft Inspire partnerconferentie werd dit jaar gehouden in Las Vegas. Enkele honderden Nederlandse partners waren aanwezig, waaronder ook Albert…

We brengen u niet naar de cloud!
Cloud
0 shares669 views
Cloud
0 shares669 views

We brengen u niet naar de cloud!

Leonard Verspui - jun 25, 2018

Regelmatig komen op de radio advertenties voorbij van bedrijven die een probleemloze overgang naar de cloud beloven. De tekst van…

Meerdere smaken op de tap in plaats van water uit de kraan
Algemeen
0 shares541 views
Algemeen
0 shares541 views

Meerdere smaken op de tap in plaats van water uit de kraan

Leonard Verspui - jun 25, 2018

Als iedereen straks gebruik maakt van een cloud werkplek, waar zit dan nog jullie onderscheidend vermogen? Dit is een van…