Van eigen mailservers naar een Cloud dienst

wat veranderd er en wat moet je regelen

Met het verplaatsen van de backend servers van het eigen datacenter naar Office 365 veranderen er een aantal zaken. Het is belangrijk om gebruikers hiervan bewust te maken en om de technische implementatie hierop af te stemmen. Hieronder een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

Wat verandert er:

De verbindingsweg tot de serveromgeving wijzigt. Reden om de huidige internetverbinding en internetbeveiliging (firewall, proxy) te herzien en vertragingen te optimaliseren.

Microsoft maakt gebruik van gedeelde systeembronnen. Er bestaat geen toegang tot de systemen om de prestatie te beïnvloeden en kan daardoor fluctueren of niet toereikend zijn voor specifieke toepassingen.

Microsoft zorgt dat de dienstverlening beschikbaar blijft. Daarvoor verzorgt Microsoft het onderhoud, patches en uitwijk naar een ander datacenter in geval van calamiteiten in de datacenters van Microsoft.

Microsoft zorgt dat de dienstverlening up-to-date blijft. Daarvoor verzorgt Microsoft het doorvoeren van updates en productverbeteringen. Het komt echter ook voor dat functionaliteit verdwijnt, bijvoorbeeld vanwege security risico’s of vervangende functionaliteit. Als organisatie heb je vrijwel geen invoed op het moment waarop deze wijzigingen worden doorgevoerd.

Wat moet je zelf regelen:

Je bent en blijft zelf eigenaar en verantwoordelijk voor de data. Dat betekend dat je zelf moet zorgen voor het juist regelen van backups en archivering conform de eisen van de organisatie en de wetgeving.

Microsoft Office 365 is ontworpen om gebruikt te worden via het internet. Je moet dus zorgen voor een goede en stabiele internet verbinding. Een private verbinding via Express Route naar Office 365 is alleen gewenst in uitzonderlijke situaties. Private verbindingen naar Azure (bijv. IaaS) worden bij voorkeur uitgevoerd met Express Route.

Het functioneel beheer van de omgeving en autorisatie van gebruikers.

De training en het informeren van medewerkers met betrekking tot de functionaliteit en wijzigingen in de Office 365 omgeving.

Wat is goed om te weten:

Microsoft garandeert een bepaalde beschikbaarheid en capaciteit. Er wordt geen performance garantie gegeven omdat de performance afhankelijk is van veel factoren die Microsoft niet in de hand heeft.

De performance van de werkplek heeft veel invloed op de door de gebruiker ervaren performance, ook als uitsluitend gebruik gemaakt wordt van de online versies van Office producten.

Kies het juiste abonnement. Lees hierover meer in het artikel Welk Office 365 plan gebruiken?

You may be interested

SLTN bezoekt Microsoft Inspire
Microsoft
0 shares572 views
Microsoft
0 shares572 views

SLTN bezoekt Microsoft Inspire

Albert Hooijer - jul 24, 2018

De Microsoft Inspire partnerconferentie werd dit jaar gehouden in Las Vegas. Enkele honderden Nederlandse partners waren aanwezig, waaronder ook Albert…

We brengen u niet naar de cloud!
Cloud
0 shares668 views
Cloud
0 shares668 views

We brengen u niet naar de cloud!

Leonard Verspui - jun 25, 2018

Regelmatig komen op de radio advertenties voorbij van bedrijven die een probleemloze overgang naar de cloud beloven. De tekst van…

Meerdere smaken op de tap in plaats van water uit de kraan
Algemeen
0 shares541 views
Algemeen
0 shares541 views

Meerdere smaken op de tap in plaats van water uit de kraan

Leonard Verspui - jun 25, 2018

Als iedereen straks gebruik maakt van een cloud werkplek, waar zit dan nog jullie onderscheidend vermogen? Dit is een van…