Citrix summit 2017

Visie en strategie van Citrix in 2017

dec 02, 2016
192 Shares 2,707 Views

Op 9 januari 2017 heeft Citrix in Anaheim California het nieuwe jaar afgetrapt met de openings keynote op het jaarlijkse Citrix Summit evenement. Dit evenement is gericht op Citrix medewerkers en partners en heeft als doel het aankondigen van de strategie, de roadmap en de richting waarin Citrix zich begeeft.

Een hele gave aankondiging voor iedereen die Red Bull Racing en met name Max Verstappen op de voet volgt is de aankondiging dat Citrix officieel “Innovation Partner” is geworden van Red Bull Racing

In 2016 is, onder de nieuwe CEO Kirill Tatarinov, een duidelijke richting ingezet met de focus op de kernproducten. Kirill, ex Microsoft VP, heeft de banden met Microsoft verder aangetrokken en de in 2016 aangekondigde diepgaande samenwerking tussen Microsoft en Citrix wordt steeds beter zichtbaar en resulteert in een aantal grote aankondigingen.

In dit artikel ga ik samen met mijn collega’s Bram Wolfs en Kor van der Weerd in op de belangrijkste aankondigingen op Citrix Summit en geven wij onze visie op het belang van deze aankondigingen.

Citrix en Microsoft op Azure
Halverwege 2016 heeft Microsoft twee grote aankondigingen gedaan met betrekking tot het Microsoft Azure platform. De Azure dienst Azure Remote Apps (ARA) wordt in 2017 beëindigd en het wordt mogelijk om Windows 10 als virtuele werkplek op het Azure platform te draaien.

Zowel de opvolger van Azure Remote Apps en Windows 10 on Azure worden door Citrix ontwikkeld in een samenwerking met Microsoft

citrix-unveils-roadmap-to-the-cloud-and-secure-mobility-for-part

Nu is bekend gemaakt dat het bovenstaande in het lopende kwartaal (Q1 2017) beschikbaar komt. Citrix XenApp Essentials vervangt Microsoft ARA en er komt een migratie toolkit beschikbaar om bestaande Microsoft ARA klanten te migreren naar Citrix XenApp Essentials. Citrix XenDesktop Essentials is de eerste en enige cloud managed dienst waarbij Microsoft Windows 10 op een shared/public cloud dienst beschikbaar wordt gesteld.

Visie Barry Schiffer: De aankondigingen zijn een grote stap in het nauwere partnerschip tussen Citrix en Microsoft waar beide bedrijven een enorme groei kunnen gaan boeken. Microsoft ARA was in de basis een prima dienst, maar ondervond veel problemen doordat het gebruik maakt van het Microsoft RDP display protocol, een protocol wat niet per definitie geschikt is voor WAN (Cloud) verbindingen.  Daarnaast miste de ARA dienst Enterprise Management functionaliteit welke nu door Citrix in de nieuwe dienst wordt opgenomen.

Het is interessant om te zien wat er gebeurd met Windows 10 op een publiek en/of gedeeld cloud platform. Dit is op het moment van schrijven enkel toegestaan op Microsoft Azure. Het is voor andere publieke cloud (bijv. Amazon) of private cloud (bijv. SLTN) niet toegestaan Windows 10 licenties in een huur constructie aan te bieden aan klanten.

Visie Kor van der Weerd: De oplossing van Citrix in combinatie met Microsoft biedt voor bestaande gebruikers van Microsoft ARA voordelen omdat zij nu kunnen profiteren van de voorsprong van Citrix op het gebied van RDS, in combinatie met de vertrouwde clouddiensten van Microsoft. Nu de vertrouwde Citrix functionaliteit geboden wordt als een Platform-dienst is dit voor veel klanten een game-changer, zij krijgen wel de features en de voordelen, maar hebben geen omkijken meer naar het beheer van het platform.

Daarnaast worden een aantal tekortkomingen van het ARA-platform opgelost, denk daarbij aan de schaalbaarheid en de mogelijkheden van het op basis van per user autorisatie aanbieden van applicaties.

Citrix XenMobile Essentials op Microsoft EM+S
Citrix biedt met XenMobile Essentials een uitbreiding op de bestaande functionaliteit van de Microsoft Enterprise Mobility & Security suite. Deze functionaliteit stelt klanten in staat om uitgebreide controles te doen van apparaten en op basis van deze controles de toegang tot systemen te beperken of juist vrij te geven. Daarnaast worden bestaande XenMobile applicaties als Secure E-mail en Secure Web beschikbaar gesteld voor EM+S klanten.

Citrix neemt Unidesk over
In de keynote op Citrix Summit heeft Kyrill officieel aangekondigd dat Citrix het bedrijf en daarmee de gelijknamige software Unidesk overgenomen. Unidesk levert software om middels image management en layering technologie het beheren van applicaties op een Windows werkplek te vereenvoudigen.

Unidesk is samen met VMware AppVolumes een dominante speler op het gebied van Image en Application Layering. Citrix heeft al eerder layering functionaliteit ontwikkeld op basis van Citrix AppDisks. Echter blijft AppDisks in functionaliteit en gebruik achter op de eerder genoemde oplossingen.

Unidesk komt op korte termijn beschikbaar voor bestaande Citrix XenApp en XenDesktop klanten welke een actieve Software Maintenance overeenkomst hebben.

citrix-acquires-unidesk.

Visie Barry Schiffer: De aankondiging van een overname op het gebied van Application Layering komt voor de kenners in de End User Computing industrie niet als een verassing. Het ontbrak Citrix aan deze functionaliteit, welke deels wordt ingevuld door de nauwe integratie met Microsoft App-V 5. Layering is iets anders dan applicatie virtualisatie en het een kan het ander niet 100% vervangen. Het is mijn verwachting dat de Citrix layering technologie op basis van Citrix AppDisks volledig wordt vervangen op het moment dat Unidesk is geïntegreerd.

Citrix heeft door de overname van Unidesk en de eerder aangekondigde overname van Norskale (persona management) een interessante uitbreiding gedaan op de functionaliteit van Citrix XenDesktop. Een integratie van al deze functionaliteit is in potentie een zeer krachtige toevoeging waarmee de gehele management stack benodigd voor een optimale virtuele werkplek kan worden ingevuld.

Visie Bram Wolfs: Door de overname van Unidesk kan Citrix klanten nog beter in staat stellen om gestructureerd image management uit te voeren. Single image management technieken als PVS en MCS geven al veel voordelen op het gebied van efficiënt beheer, maar met de komst van Unidesk kunnen we nu de images ook opdelen in meerdere lagen waardoor een nog groter beheers voordeel ontstaat. Er dient echter wel rekening gehouden te worden dat layering een extra mate van complexiteit toevoegt aan de omgeving en het geen applicatie isolatie oplossing betreft. Het is bijvoorbeeld niet zomaar mogelijk meerdere versies van dezelfde applicatie naast elkaar te draaien en conflicten tussen applicaties in verschillende layers kunnen van toepassing zijn. Samen met software virtualisatie kan er een sluitende oplossing gecreëerd worden om zowel image als applicatie life cycle management in harmonie in te richten. Voor het bepalen van de juiste strategie is kennis van applicaties van cruciaal belang.

Updates van de kern producten Citrix XenApp & XenDesktop

Citrix XenApp & XenDesktop
Citrix heeft aangekondigd dat in de volgende versie van XenApp & XenDesktop een geheel nieuw netwerk protocol wordt toegevoegd. Dit nieuwe protocol stelt Citrix in staat om in de basis de netwerk latency te verlagen, daarnaast kan er beter omgegaan worden met situaties waarin de kwaliteit van het netwerk te wensen over laat. Dit resulteert in een betere gebruikers ervaring met betrekking tot de interactie met een virtuele werkplek wanneer de afstanden groter worden of bijvoorbeeld gewerkt wordt over mobiele verbindingen.

De verwachting is dat de volgende versie in het eerste kwartaal beschikbaar wordt gesteld.

Citrix XenServer 7.1
Citrix heeft in 2016 aangekondigd weer vol in te zetten op Citrix XenServer met als doel Citrix XenServer tot het beste platform te maken voor het hosten van een virtuele werkplek op basis van Citrix.

Om klanten te overtuigen dat XenServer past binnen de core product stack van Citrix is aangekondigd dat de eerstvolgende release wordt opgenomen in de Long Term Service Release voor Citrix XenDesktop. Dit betekent dat Citrix zich commit aan een support termijn van 10 jaar.

De prestaties van een virtuele werkplek, of eigenlijk iedere werkplek, worden voor een groot deel beïnvloed door de snelheid van het opslagsysteem. Citrix XenServer 7.1 biedt nieuwe technologie om de performance van de virtuele werkplek verder te verbeteren.  “Machine Creation Services Accelerator” en “Provisioning Services Accelerator” nemen het werkplek image op in het geheugen van de lokale fysieke server. Dit resulteert in een opslag performance welke vele malen hoger ligt dan bijvoorbeeld SSD opslagsystemen.

Een van de veel gehoorde klachten bij het beheren van een XenServer omgeving is de tijd die nodig is om een systeem van updates te voorzien. Vanaf versie 7.1 wordt deze tijd sterk gereduceerd doordat updates live, zonder downtime en restarts, en automatisch kunnen worden doorgevoerd.

 

You may be interested

SLTN bezoekt Microsoft Inspire
Microsoft
0 shares572 views
Microsoft
0 shares572 views

SLTN bezoekt Microsoft Inspire

Albert Hooijer - jul 24, 2018

De Microsoft Inspire partnerconferentie werd dit jaar gehouden in Las Vegas. Enkele honderden Nederlandse partners waren aanwezig, waaronder ook Albert…

We brengen u niet naar de cloud!
Cloud
0 shares668 views
Cloud
0 shares668 views

We brengen u niet naar de cloud!

Leonard Verspui - jun 25, 2018

Regelmatig komen op de radio advertenties voorbij van bedrijven die een probleemloze overgang naar de cloud beloven. De tekst van…

Meerdere smaken op de tap in plaats van water uit de kraan
Algemeen
0 shares541 views
Algemeen
0 shares541 views

Meerdere smaken op de tap in plaats van water uit de kraan

Leonard Verspui - jun 25, 2018

Als iedereen straks gebruik maakt van een cloud werkplek, waar zit dan nog jullie onderscheidend vermogen? Dit is een van…